

Inhoud
Het is bekend dat sporten (fysieke activering) een gunstig effect heeft op afname van depressieve klachten. Ook bij angstklachten zijn gunstige effecten vastgesteld. Er zijn aanwijzingen dat sporten mensen minder kwetsbaar maakt voor stress en ze beter in staat zijn om nieuwe informatie op te doen en vast te houden.
Duidelijk is zeker dat sporten een vorm van activering is, waarin de gedragsvermijding, die zo prominent aanwezig is bij angst en depressie doorbroken wordt.
In de workshop wordt ingegaan in de werkzame factoren bij fysieke activering en zal ook veel aandacht worden besteed hoe patiënten te motiveren voor sporten en welke rationale voor sporten gebruikt kan worden. Ook wordt besproken hoe je komt tot een ‘recept’ voor sport wat veilig is en haalbaar voor de individuele patiënt. Er wordt geleerd hoe je de trainingsintensiteit opbouwt tot gewenste hoeveelheid en ook hoe de patiënt de omgeving kan inzetten om sporten op termijn vol te houden.Of deze aanpak in de SGGZ een betere behandeling voor depressie geeft dan de nu gebruikelijke running therapie/PMT wordt momenteel onderzocht in het Sporten Versterkt onderzoek binnen de instellingen Pro Persona, Radboudumc en GGNet.
Leerdoelen
Na afloop weet de deelnemer: